Expositie Hilvarenbeek


Expositie Hilvarenbeek 2024

De Wandelgangen Hilvarenbeek

 

Tijdens de expositie in het gemeentehuis van Hilvarenbeek (stichting de Wandelgangen) zijn zowel sieraden als sculpturen te bewonderen.

 

Het thema van de expositie is "Grenzeloos". 

 

Tijdens de ontwerpfase stelde ik mezelf de vraag: Wat is voor mij grenzeloos? Het antwoord was de ruimte en de zee.

Als je op het strand staat is het uitzicht grenzeloos, de zee lijkt eeuwig te duren. Als het eb wordt, trekt de zee zich terug en wordt er meer strand blootgelegd. De grens tussen de zee en het strand is dus geen vaste grens. Als het vloed wordt, verlegt de zee de grens van het strand. Bij een storm of tsunami verlegt de zee alle grenzen. Dat zet me aan het denken: Als de grenzen steeds verlegd worden, is het dan niet grenzeloos?

De strand en de zee zijn voor mij beide grenzeloos. Ook de stilte op het strand is geen stilte, er is altijd geluid, maar toch kan het er heerlijk stil zijn zodat je tot rust kunt komen. Maar als de stilte niet stil is, waar is dan de grens tussen stilte en geluid?


Stilte

De serie stilte is gemaakt van zilver met een dun laagje goud. De staafjes zijn gegoten en daarna gewalst. De voorkant is bewerkt en de andere drie zijden zijn glad gepolijst. In het collier is een diamant verwerkt.


Aarde

De serie aarde is een serie zilveren sieraden die eerst gemaakt is in was en daarna gegoten is in zand. Met de vormen en de afwerking is te spelen zodat elke ring toch een unieke uitstraling krijgt.


Kustlijn

De serie kustlijn bestaat uit sieraden van zilver. De vormen zijn eerst in was gemaakt en daarna gegoten in zand. Na het gieten is er een dun laagje goud toegevoegd om het geheel meer diepte en kleur te geven.


Woeste zee

De serie Woeste zee is gemaakt van zilver gecombineerd met een vleugje goud. De sieraden zijn gegoten in water en daardoor uniek en niet na te maken.


Sculpturen

Beide sculpturen zijn gemaakt van koper op een sokkeltje van hardsteen.

Het koper is met de "foldforming" techniek vorm gegeven en afgewerkt met een laklaag zodat het koper niet gaat oxideren. De sculpturen zijn ook buiten te plaatsen.

Tsunami

Tsunami

Het sculptuur Tsunami vanuit verschillende kanten bekeken:

Orkaan op zee

Orkaan op zee

Het sculptuur Orkaan op zee vanuit verschillende kanten bekeken:


Wanddecoratie

De afmetingen van de lijsten zijn 40x20cm, de lijsten kunnen zowel horizontaal als verticaal opgehangen worden. In de lijst zit een koperen plaat. Het koper is op speciale wijze geoxideerd en heeft daardoor deze mooie kleuren gekregen. Het koper is met een laklaag afgewerkt zodat het niet verder gaat oxideren.

Onder water
Blauw koraal

Het canvas is 50x50cm. Op het canvas zijn schoteltjes van koper aangebracht. De schoteltjes zijn in verschillende tinten en afmetingen. Over het canvas is geoxideerd koper gestrooid. Het geheel is afgewerkt met een laklaag zodat het koper niet verder gaat oxideren.

Sterrenstorm