Expositie


Expositie september 2023: Sprankenhof Udenhout

 

Tijdens de expositie in de pluktuin van Biologische boerderij Sprankenhof in Udenhout zijn 6 verschillende series sieraden te bewonderen.

Het thema van de expositie is "Verbinding". 

 

De sieraden zijn met elkaar verbonden. Elke serie bestaat uit een aantal sieraden die verbonden zijn door de techniek die gebruikt is om de sieraden te maken.

De series zijn met elkaar verbonden. Elke serie geeft een fase van groei weer. De groei van een plant dat op zijn beurt de verbinding met Sprankenhof vormt. 

De sieraden geven niet alleen de groei van een plant weer, maar ook van de mens. Alles begint bij de oorsprong en eindigt bij vergankelijkheid. De fases daartussen zijn van levensbelang. Zonder aarde is het niet mogelijk om te verankeren en zonder houvast kun je je niet ontplooien. 

Aarde

De sieradenlijn aarde is geïnspireerd door het zand waar een zaadje in geplant wordt. Een ondergrond die grillig van structuur is en nooit hetzelfde. Dit is ook bij de sieraden van deze lijn. De sieraden zijn nooit hetzelfde en kunnen grof van structuur zijn. De bodem zit vol voedingsstoffen en mineralen. Het is mogelijk om deze mineralen ook terug te laten komen in de sieraden in de vorm van zirkonia stenen, edelstenen of diamanten.

De ringen van deze serie zijn in diverse soorten en maten te maken, van dunne subtiele ringen tot ringen met een statement. 

 

De techniek die gebruikt is om deze sieraden te maken is het gieten van vloeibaar edelmetaal in zand/klei: Delftse gietmethode.

Oorsprong

De sieradenlijn oorsprong geeft de peul weer waar de zaden in verstopt zitten. De zaden zijn de oorsprong van de plant.

De replica's zijn gemaakt van messing en de zaadjes zijn van zilveren balletjes. Andere materialen zoals koper, zilver, goud en gebruik van edelstenen zijn ook mogelijk.

 

De techniek die gebruikt is om deze sieraden te maken heet: foldforming.

Verankering

Deze serie sieraden geeft de dwarsdoorsnede van de wortels weer, de kanalen waar de sappen doorstromen. Je neemt als het ware en kijkje binnenin de wortels van een gewas. 

De sieraden zijn gemaakt van koper. Koper verkleurt bij hoge temperaturen. Door van deze eigenschap gebruik te maken is het mogelijk om met een vlam kleuren aan te brengen op het sieraad.

De sieraden kunnen van andere materialen gemaakt worden zoals goud of zilver, enkel de kleuren zijn dan niet mogelijk.

 

De techniek die gebruikt is om deze sieraden te maken heet: air chasing.

De techniek die gebruikt is om kleur aan het sieraad te geven heet: flame painting.

Houvast

De steel van een plant, de stam met schors van een boom zijn de ruggengraat van het gewas. De basis die alles bij elkaar houdt.

De sieraden zijn gemaakt van zilver. 

 

De techniek de gebruikt is om de kenmerkende structuur te krijgen is: gieten in spaghetti. 

 

Ontplooiing

De sieradenlijn Ontplooiing is geïnspireerd door bloesem. Bloesem straalt in eenvoud van 5 blaadjes. Kenmerkend voor bloesem zijn de meeldraden en het stuifmeel. Bij het collier zijn beide duidelijk terug te zien.

 

Bij het vervaardigen van deze sieradenlijn zijn geen speciale technieken gebruikt. Er zijn veel "standaard" technieken gebruikt, die de edelsmid dagelijks toepast bij haar of zijn werk. Denk hierbij aan solderen, vormen en zetten van stenen.

Vergankelijkheid

De sieraden zijn gemaakt van zilver. Elk sieraad heeft een "waardevolle kern", het hart. Dit hart is weergegeven met een fonkelende steen. Deze steen is niet op een reguliere manier gezet. Deze steen is gezet en daarna overgoten met hars zodat het hart voor eeuwig beschermd blijft en zich niet over zal hoeven geven aan de vergankelijkheid.

 

Deze drie specifieke sieraden hebben een bijzonder plek in mijn atelier en ik draag ze met veel liefde. In deze sieraden is as van dierbaren verwerkt.

Deze sieraden staan symbool voor de verbinding met mijn ouders. Mijn ouders hebben mij gezaaid, laten wortelen en laten aarden. Onvoorwaardelijke steun tijdens het ontplooien van mijn eigen ik.

De verbinding met mijn kinderen, die ik onvoorwaardelijk zal steunen tot aan mijn vergankelijkheid.

 

De techniek die gebruikt is om deze sieraden te maken is: gieten in water.